De Hypotheekwinkel | Persoonlijk en betrokken

ma - vr: 9:00 - 17:00

Buiten kantooruren: 

OP AFSPRAAK

F. den Hollanderln 18

4461 HN  Goes

Nieuwsberichten

Deur dicht voor ouderen die hypotheek willen

Neem bijvoorbeeld de 76-jarige vrouw die het rieten dak van haar huis in het noorden des lands wilde vernieuwen. De hypotheek moest daarvoor worden opgehoogd, maar door de lage rente gingen de maandlasten juist met €100 omlaag. De lening zou nog geen derde van de woningwaarde bedragen, en toch durfde een bank het niet aan: het pensioeninkomen van de aanvrager was te laag.


Maandlasten

De Zeeuwse hypotheekadviseur Ron Anthonise (De Hypotheekwinkel) ziet ook van dat soort gevallen voorbijkomen. „Dan heb je het over een klein hypotheekje, niet hoger dan 40% van de woningwaarde, met maandlasten van €190 en nog vijftien jaar renteaftrek.”

Pas na veel vijven en zessen lukte het Anthonise om een hypotheek rond te krijgen. „Het kwam rond dankzij een extra pensioen van de nieuwe werkgever van de klant. Maar ik heb me tijdens het hele proces afgevraagd: moet je híér nou moeilijk over doen?”


Financiële plaatje

Anton Vandenbol, oprichter en directeur van adviesketen Hypotheek Visie, ziet wel waar het misgaat. „Van de overheid moet een adviseur het totale financiële plaatje schetsen, maar de bank blijft in maar twee dingen geïnteresseerd: het inkomen van de aanvrager en de waarde van de woning.”

Bij hypotheekaanvragers die binnen tien jaar van hun pensioen zitten, moet de geldverstrekker naast het huidige ook het toekomstige inkomen meewegen. Heeft de bank haar oordeel eenmaal klaar, „dan is het antwoord op alle andere vragen niet meer dan ’Dat is beleid’”, gromt Vandenbol.


Regels

„Het is in sommige gevallen echt zoeken naar een partij die een beetje wil meebewegen”, beaamt Anthonise. „Soms worden regels gewoon te strak toegepast, en is het voor de klant eenvoudiger om een huurwoning te vinden met nota bene hogere maandlasten.”

Dat geldverstrekkers niet meer aan maatwerk willen doen, is ook in de ogen van de Vereniging Eigen Huis een „heel vervelend verschijnsel”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. „De AFM zegt dat er binnen de regels veel mogelijk is, maar hypotheekaanbieders willen er niet aan. Soms zie je adviseurs die het niet willen proberen, omdat het toch nee wordt. Dat nemen we die groep zeer kwalijk.”


Maatwerk

Toezichthouder AFM zegt wel dat banken maatwerk mogen leveren, maar zegt er niet bij hoe, verklaart Harrie-Jan van Nunen, DFT-columnist en directeur van De Financiële Makelaar, de impasse. „De AFM zou eigenlijk, samen met het Nibud, een soort ’standaard-maatwerk’ moeten omschrijven. Kennelijk kampen nog niet genoeg mensen met dit probleem.” Opvallend, want het aandeel vijftigplussers onder de hypotheekaanvragers is sinds 2013 met liefst een kwart gegroeid.

Anthonise ziet dat „er links en rechts nu weer wat ruimte ontstaat”. Hij raadt mensen aan om tijdig vooruit te kijken. „Als je nog een aflossingsvrije hypotheek hebt die je wil meenemen naar de nieuwe lening, los daar dan op af, of zorg dat je spaargeld hebt om af te kunnen lossen zodra je de nieuwe lening wilt aanvragen.”


Kinderen

Van Nunen oppert de mogelijkheid van kinderen die aan hun ouders lenen. „Een beetje de omgekeerde wereld, maar na al het geld dat ouders in hun kinderen geïnvesteerd hebben, mag het misschien eens andersom.”

Het advies van Eigen Huis-woordvoerder André de la Porte: „Vraag in je netwerk naar ervaringen met hypotheekadviseurs, en sla zeker je eigen bank niet over. Vaak zet die nog net een stapje extra.” Soms is nee terecht nee. „Als je pensioengat te groot is, moet je het risico niet willen lopen.”


Bron: De Telegraaf